Kathmandu, eerste dag - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Herman & Veronique - WaarBenJij.nu Kathmandu, eerste dag - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Herman & Veronique - WaarBenJij.nu

Kathmandu, eerste dag

Door: hermanenveronique

Blijf op de hoogte en volg Herman & Veronique

22 September 2011 | Nepal, Kathmandu

Kathmandu, eerste indruk
Vanaf het Pagoda terras, het dakterras van ons hotel, hebben we aan de ene kant een mooi uitzicht op Kathmandu en aan de andere kant op Swayambhunath, de Monkey temple. Op dit terras hebben we op de avond van onze aankomst lekker zitten eten, bij kaarslicht, niet omdat wij zo laat waren met eten maar omdat het hier zo vroeg donker wordt. Nu, de volgende dag, zitten we er dit verhaaltje te schrijven.
Ons hotel, het Vajra hotel, is een osase van rust in toch wel een chaotische stad. Je zintuigen worden er aardig getest, zeker onze neus als we de rivier, in de buurt van ons hotel, oversteken. Het lijkt wel een open riool. Wie hier voor zijn rust denkt te komen is op de verkeerde plek.
Herman heeft de eerste nacht heerlijk geslapen, Véronique wat minder. Vanmorgen bij het douchen moest Herman een kaars, die daar klaar staat, in de badkamer aansteken. De elektriciteit was uitgevallen, iets wat wel vaker schijnt te gebeuren. Stroom schijnt vaak van waterkrachtcentrales te komen en omdat het droge seizoen steeds langer wordt geven de waterkrachtcentrales te weinig stroom. Tijdens het WK voetbal in Zuid Afrika waren er Nepalezen die gingen bidden om regen, zodat er elektriciteit zou zijn en ze de wedstrijden konden volgen.
Véronique, die een uurtje later ging douchen, had wel weer stroom. Nu hier op het dakterras hebben we geen internet, waarschijnlijk is de stroom weer uitgevallen.
Hetzelfde schijnt te kunnen gebeuren met water, tijdens het douchen kan je zonder warm water komen te zitten. Even later kan ook het koude water op zijn. Dit hebben we nog niet mogen ervaren.
Waar je niet zonder komt te zitten zijn indrukken, zoals gezegd, een stad als Kathmandu is een aanslag op je zintuigen. Misschien maar goed dat we morgen voor een paar dagen naar Pokhara gaan, daar schijnt het en stuk rustiger te zijn.

Een ervaring rijker, een illusie armer (Veronique allen op pad)
Vandaag is aankomst- en acclimatiseer dag. Omdat ik zowel in het vliegtuig als de eerste nacht in het hotel nauwelijks geslapen had, besloot ik nog een tukkie te doen terwijl Herman weer de stad inging. Hij had vlakbij het hotel een crematie gezien en wilde daar foto’s van maken. Al gauw was duidelijk dat de slaap bij mij niet wilde vatten. In de hoop Herman nog te kunnen vinden ben ik na achterlating van een briefje (als ik je niet vind ben ik om half 4 hier terug) ook op pad gegeaan. En daar liep ik mijn eentje tussen het toeterende verkeer dat rakelings langs alles en iedereen heen scheurt.
Namibie en Botswana was een andere wereld, maar dit is voor mij nog veel onwerkelijker. Net een film die zich vlak voor je ogen en om je heen afspeelt. Er wordt naar me gekeken alsof ik een verschijning ben. Gelukkig zie ik dat ik in de richting van de Monkey Temple loop. Wie weet kom ik Herman daar tegen en anders gaan we later samen nog een keer.
Eeen joggende jongen passeert me. Joggen? In deze warmte? Als ik gewoon loop druppelt het al van me af. Maar nee, de jongen begint een praatje met me en al gauw begrijp ik dat hij me wil gidsen. Dat is wat mij betreft OK. Ik denk slim te zijn en probeer een prijs af te spreken, maar hij laat het over aan mijn goedgevingheid na afloop. Ik spreek wel een tijd af om op tijd terug te zijn in het hotel.
De jongen studeert management (althans dat is zijn verhaal) en weet erg veel te vertellen over deze grootste tempel van gemengde religie: Hinduïsme en Boeddhisme.
We beklimmen de vele treden naar de top waar de stupa (Boeddhistische tempel) en de Hindu tempel staan. Boven wonen ook mensen, tussen de tempels staan huizen. Een wereldje op zich. Een zeer fotogenieke wereld. Ik zie zoveel prachtige foto’s: een oude gerimpelde man met gelukzalige glimlach die met gevouwen handen en open ogen bij de gouden vajra (Boeddhistisch gebedsvoorwerp) staat, een kind op de tempeltrap, een vrouw in prachtig gekleurd gewaad die de gebedsmolens laat draaien terwijl ze haar (klein?)kind op de arm houdt. Ik durf de foto’s (nog) niet te maken.
In de Boeddhistische tempel is net een puja (gebedsritueel) bezig. Schoenen uit en naar binnen. Een monnik glimlacht naar mijn gids – hij heeft zijn vrienden hier.
Ook bij de Hindu tempel is net een gebedsritueel bezig. Vrouwen offeren voedsel in de hoop op een gezond en lang leven voor hun kinderen. We bezoeken nog een Boeddhistische tempel op deze berg en ik zie het gouden beeld van Boeddha Sjakjamuni? Hoewel ik het een en ander van het Boeddhisme weet en ook thuis enige beoefening doe, kan ik alle namen die ik hoor niet meteen onthouden. Dankzij mijn gids ben ik vele verhalen rijker, bovendien houdt hij door zijn aanwezigheid opdringerige soevenirverkopers op afstand. Met andere woorden: ik ben erg blij met hem. En dan komt het moment van betalen. Dat doet hij liever enigszins terzijde omdat hij geen officiele gids is. Dat wil hij wel worden. Daar twijfel ik nu achteraf aan, hoewel ik denk dat hij een goeie zal zijn.
Ik wil hem 1000 Nepalese rupi geven, maar hij weet me uiteiendelijk 4000 van die dingen armer te maken. Hij wil zijn studie bekostigen en daar trap ik in. Door een misverstand mbt de koers denk ik dat ik hem minder betaald heb dan ik werklelijk gedaan heb. Achteraf blijk ik hem 40 euro gegeven te hebben. In Nederland geen bizar bedrag om aan een goed doel te geven, maar voor hier is het bizar hoog. OK, dan meteen ook maar het hele verhaal. We hebben intussen over van alles gepraat, ook over zijn ouders en waar hij vandaan komt. Hij brengt me terug tot aan het hotel en uit vriendelijkheid vraag ik of hij broers en zussen heeft. Ik sla mezelf voor mijn kop zodra ik het gedaan heb. Stom! Of ik soms poedermelk voor zijn jonge zusje wil kopen. Ik doe het ook nog en dan heb ik er genoeg van. Jut en Jul in Azie. Of liever gezgd: Jul.
Toch had ik ik een heel bijzondere ervaring en heb ik veel geleerd. Niet alleen over wat ik gezien heb........

Later op de midaag gaan Herman en ik samen naar boven en kan ik hem alles laten zien en vertellen wat ik weet. Ik ben een goedkopere gids.

• 22 September 2011 - 16:54

Winie:

wat herkenbaar, jullie eerste ervaring in Kathmandu. ik was er in 1991 met een vriendin, had ook al in afrika gereisd, maar was overweldigd op de eerste wandeling! we hebben elkaars handen vastgepakt om zo de stad door te gaan. De eerste aankoop was een plattegrond van Kathmandu, waar we zonder af te dingen 12 gulden voor hebben betaald. een beetje de prijs zoals in nederland, maar voor hen zo'n beetje 100 gulden! oke, nog even wennen dus. van elke ervaring wordt je rijker.
    heerlijk dat jullie daar zijn. ik ga straks mijn fotoboeken weer eens doorbladeren.
    ik hoop dat jullie nog tijd hebben om naar Bodnath te gaan, want die tempel is echt heel speciaal. geniet er van!!!

• 22 September 2011 - 21:02

Mariëtte:

Ook om goed Engels te kunnen leren hebben ze geld nodig en mag je dan een mooie dictionary voor ze kopen, dat kunnen ze goed gebruiken. Ze wten zelf een prachtig boek uit te zoeken. Totdat je er achter komt dat dit zelfde boek later weer terug gaat de winkel in. De winkel is van familie en ach de gift is binnen. Het is ook wel weer leuk om te zien hoe creatief er mee omgegaan wordt en ach het geld kunnen ze ook echt wel gebruiken. Het is weer eens iets anders dan het geld overmaken op een rekening voor het goede doel.
    Ik ga er vanuit dat jullie nog zeker meer gidsen gaan ontmoeten.......

Liefs, Mariëtte

PS was er geen mooie gids voor Herman, of moet dat verhaal nog komen?

• 23 September 2011 - 09:31

HD:

Nou, het verhaal heeft in ieder geval mijn dag goed gemaakt! Dus als ik nog een donatie moet doen?

En volgens mij is Jut het vrouwtje ...

Veel plezier en moois verder!

• 23 September 2011 - 13:08

Inge :

Hallo, even terug op Vlie om op huis te passen en honden en paarden....Denk terug aan Nepal nu zo'n 20 jaar geleden, lijkt niet veel veranderd, heb 2 dagen met open mond en gesloten neus mij verbaast. Prachtige foto's weer! En Veronique het overkomt ons allemaal, ervaren reiziger of niet, je hebt je goede doel nu in ieder geval in levende lijve gezien, als je het op een banknummer stort moet je nog maar afwachten waar het terecht komt. Geniet en blijf je verbazen!

• 24 September 2011 - 17:39

Geeske Vink:

Wat leuk om te lezen Jul! Op naar jullie volgende belevenis. Lieve Groet Geeske

• 29 September 2011 - 09:12

Margreet En Henk:

Wat een orgie aan nieuwe indrukken zo'n eerste dag. Je komt inderdaad zintuigen tekort en die je hebt zijn snel verzadiogd als je niet af en toe wat contemplatief naar alles gaat kijken.Die ervaring met de gids doen ons denken aan Marokko, jaren geleden. Zonder afspraak over prijs, eigenlijk niet doen, maar ja..hij had wel 10% van een gemiddeld jaarinkomen binnen denken we.Die onderdompeling in alle uiterlijkheden van het boeddhisma lijkt ons nogal heftig en dan vooral in en bij de monkey temple. De apen op de leidingen bovren de straten is heel mooi. Apen en gidsen redden zich wel! maar alles wordt goedgemaakt door een zichtbare zegening door een man in oranje tuniek; waarom altijd oranje? Afijn, jullie zijn de eerste dag goed door elkaar geschud. het is nog maar de vraag of jullie je hoofd helder kunnen krijgen onder de douche, want met zoveel water in de Himalaya is de watervoorziening, en electriciteit, niet gegarandeerd.We zijn benieuwd of jullie ontdekken wat het boeddhisme voor de mensen in het dagelijks leven nu eigenlijk betekent. Putten ze er kracht uit in het dagelijkse sappelen om te overleven?Geniet verder en schrijf er veel over. Veel liefs, we zijn steeds bij jullie.

• 06 Oktober 2011 - 20:50

Jacqueline:

Zo zie je maar weer Veronique, dat je soms in situaties terecht kan komen waar je anders met Herman niet geweest zou zijn. Ook wanneer je alleen op pad gaat, leer je heel veel, vooral over je eigen acties en kom je jezelf echt tegen.