India, Nepal en Bhutan, een hele onderneming - Reisverslag uit Utrecht, Nederland van Herman & Veronique - WaarBenJij.nu India, Nepal en Bhutan, een hele onderneming - Reisverslag uit Utrecht, Nederland van Herman & Veronique - WaarBenJij.nu

India, Nepal en Bhutan, een hele onderneming

Door: hermanenveronique

Blijf op de hoogte en volg Herman & Veronique

19 September 2011 | Nederland, Utrecht

Morgen is het zover, we vliegen dan naar India om in Delhi over te stappen op het vliegtuig naar Kathmandu in Nepal.

Het is alweer een tijdje geleden dat we op een lange reis geweest zijn: in april en mei zijn we 5 weken in Namibië en Botswana geweest. Maar tussen toen en nu hebben we niet stil gezeten. We zijn in Frankrijk, Rome, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen geweest. Herman moest zelfs voor zijn werk een paar dagen naar Moskou waar hij naast 2 dagen in een vergaderzaal gezeten te hebben ook nog een boottocht op de rivier de Moskva gemaakt heeft en het Kremlin, het Rode Plein en de Basiliuskathedraal bezocht heeft.
Tussendoor thuis in Utrecht zaten we ook niet echt stil, zo zijn we onder andere een dagje met Kaj, het neefje van Véronique, naar de dierentuin geweest en met de ouders van Herman naar de Oostvaardersplassen. We hebben een rondleiding gehad in het Centraal Museum, het museum waar Véronique werkt, en daar lekker een middag rondgestruind, we namen deel aan een heerlijke salsa bootcamp van Salsaventura, zagen de eindmusical van Véronique’s oudste neef Olaf (12) en vierden de verjaardagen van onze jongste neefjes en nichtjes (Amara 1, Kaj 5 en Lana 3) en onze moeders. Véronique heeft inspirerende Wroga (writing & en yoga) workshops van Geertje Couwenberg (www.potentialbuddha.com) en Ayurveda workshops bij Yogamoves gevolgd en Herman houdt zich, naast zijn klus bij Heerema, bezig met allerlei (werk)projecten die de nodige e-mail correspondentie, telefoontjes en besprekingen met zich meebrengen. Druk hoor zo’n sabbatical.

Terug naar de plannen voor onze komende reis. In Kathmandu blijven we niet lang maar rijden naar Pokhara een, naar wij hopen, rustige stad in het westen van Nepal. Hier blijven we een paar dagen om bij te komen van de lange reis en het tijdsverschil met Nederland en om van de natuur te genieten. Na een paar dagen gaan we dan terug naar Kathmandu, omdat we daarvandaan vliegen naar Paro in Bhutan, een klein staatje (zo groot als Nederland) tussen Tibet en India. Dit land wordt niet beheerst door het Bruto Nationaal Produkt (BNP) en hoe hoog en hoe laag dat mag worden totdat de rente op de staatsobligaties dusdanig opgelopen is dat een land failliet verklaard moet worden, maar door Bruto Nationaal Geluk: BNG. Laten we eerlijk zijn, bij onvoldoende BNG is het land misschien dan wel niet technisch failliet maar toch echt ten dode opgeschreven.
Trouwens, in het land van de Donderdraak is roken in het openbare levensinds 2004 verboden, een vooruitstrevend land dus.

In Bhutan staat onze gids Palden op ons te wachten. We kennen Palden niet persoonlijk, alleen van de e-mailwisseling die we met hem hebben gehad en van de foto’s van Riek en Ria, die verleden jaar in Bhutan geweest zijn en Palden ook als gids hadden. Via hen zijn we met Palden in contact gekomen, wat tot de reis geleid heeft die we in Bhutan gaan maken.
Vanuit Paro is het de bedoeling dat we in 3 weken van west naar oost Bhutan rijden, een rit door onherbergzaam gebied. Als het goed is gaan we Boeddhistische festivals meemaken, heel veel Dzongs (Boeddhistische kloosterburchten) zien, in een tempel slapen en over bergpassen van +/- 4000 meter hoogte rijden. Verder gaat de koning van Bhutan, die bij zijn volk erg geliefd schijnt te zijn, ook nog trouwen in de tijd dat wij er zijn. Misschien dat we er iets van meekrijgen. Al met al een heel avontuur.
Als alles volgens plan verloopt verlaten we na 3 weken Bhutan in het zuidoosten en rijden dan in een paar uur naar de Indiase stad Guwahati. We hopen daar op tijd aan te komen om het vliegtuig naar Delhi te halen. In Delhi blijven we een nachtje slapen en dan vliegen we, na 5 weken avontuur, terug naar Nederland.

Heel spannend allemaal. En geloof ons, niet alleen de reis is spannend maar ook de voorbereidingen op zo’n reis. Hier kunnen we wel een apart verhaaltje over schrijven, maar ziehier een kleine opsomming:
• We begonnen onze nieuwsgierigheid naar Bhutan driekwart jaar geleden aan de waarheid te toetsen tijdens een bezoek van Marcella en Quirijn, die ons het prachtige fotoboek van hun Bhutanreis lieten zien en o.a. vertelden dat je ‘not spicy’ eten moet vragen als je een westerse maag hebt.
• Toen we op zoek waren naar een gids (je mag niet zomaar in je eentje het land bezoeken) kwamen we via via in contact met Ans ter Woerds, die ook in Bhutan was geweest en onze kennis van het land verder uitbreidde met foto’s en informatie over de gids met wie zij gereisd had.
• Tenslotte kregen we afgelopen week bezoek van Riek en Ria, die Herman in 2008 op de Camino de Santiago (een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela een bedevaartsoord in het Noordwesten van Spanje) ontmoet had en die een dvd met filmpjes en foto’s meebrachten waarop ook Palden te zien was.
• In totaal hebben we voor deze reis zo’n 50 e-mailtjes ontvangen en zeker zoveel verstuurd naar diverse partijen.
• We hebben 6 visa nodig (ieder 3). Het visum voor Bhutan is door Palden geregeld. Het visum voor Nepal kostte ons slechts een treinreis naar Amsterdam en 15 minuten op het Nepalese Consulaat. Het visum voor India kost 10 werkdagen. Door de reis naar Moskou kon Herman zijn paspoort pas beging september bij de visumdienst in Den Haag inleveren, 11 (werk) dagen voor vertrek naar India. Hij werd hier een beetje nerveus van, maar gelukkig bleek men op het Indiase Consulaat de noodzaak voor een snelle uitgave van het visum in te zien en kregen we na 5 (werk) dagen al te horen dat we het paspoort, samen met het al eerder ingeleverde paspoort van Véronique, met visum, in Den Haag konden ophalen.
• Van de noodzakelijke 16 vliegreizen (ieder 8 ) hebben we er 12 (ieder 6) zelf geregeld. Je zou zeggen, via internet geen enkel probleem. Ja ja, tot dat je met lokale Indiase vliegtuigmaatschappijen te maken krijgt. Kwamen we er één van de laatste dagen ook nog achter dat er ergens een ticket met een verkeerde datum geboekt was. Veel stress, een telefoontje en een aardige som geld lichter was dit probleem ook weer opgelost. De tickets hebben we, nu nog hopen dat er ook nog een stoel in het vliegtuig voor ons is. Voor deze reis mogen we wel een klimaat neutraal bos plaatsen! Véronique troost zich met de gedachte dat ze ‘pas’ de afgelopen 10 jaar soms met het vliegtuig reist en daarvóór van trein en bus gebruik maakte. Qua balans.
• Voor India, Nepal en Bhutan zijn inentingen nodig en India en het Zuiden van Nepal en Bhutan schijnen malariagebied te zijn. Dit betekende een bezoek aan de GG&GD. Hier kwamen we ook de vrouw weer tegen die ons adviseerde knuffels naar Namibië en Botswana mee te nemen. Trouwens, knuffels voor Nepal en Bhutan, hebben we die al? Nog even snel naar de winkel.
• Bovenstaande is allemaal geregeld tussen onze reizen naar Noorwegen en Moskou door. Trouwens, voor Moskou was ook nog een visum nodig.

Mocht u nog vragen hebben over reizen naar Nepal en Bhutan, wij geven u graag advies.

• 19 September 2011 - 07:21

Marjan Groen:

Beste Veronique en Herman, ik wens jullie een prachtige reis! liefs, Marjan Groen

• 19 September 2011 - 08:02

Marian En Die Willem:

super wat jullie allemaal aan het doen zijn. we genieten mee met alle verhalen en herkennen veel. heel veel genieten weer. groetjes.

• 19 September 2011 - 08:08

HD:

Veel plezier!
    Dan lees ik ook weer met
    veel plezier!

HGHD

• 20 September 2011 - 19:25

Theo En Mariëtte:

Inmiddels zitten jullie al in het vliegtuig. Wij wensen jullie nogmaals heel erg veel plezier. Maandagavond laat was Erica Terpstra nog op televisie bij een bezoek aan Bhutan. Ga ook gezellig even naar café Klein, ergens in Bhutan. De eigenaresse spreekt goed Nederlands, zij is de tweede vrouw van Bhutan die met een buitenlander (Nederlander) getrouwd is.

Liefs, Theo en Mariëtte

• 21 September 2011 - 09:06

Pa En Ma:

Nadat we jullie weggebracht hebben en gezellig op schiphol koffiie gedronken wensen we jullie nog een fijne vakantie in Buthan en even naar het klei
    ne cafe gaan om een lekkere piza te eten.
    Veel liefs en een goede reis !!!!

• 24 September 2011 - 22:34

Goverdien Klaassen:

Wat een onderneming zeg.En een voorbereidingen.