Rome - Reisverslag uit Rome, Italië van Herman & Veronique - WaarBenJij.nu Rome - Reisverslag uit Rome, Italië van Herman & Veronique - WaarBenJij.nu

Rome

Door: hermanenveronique

Blijf op de hoogte en volg Herman & Veronique

02 Juli 2011 | Italië, Rome

SMART CITY
Rome is helemaal Herman’s stad! Iedere minuut komt er een SMART voorbij. Deze auto lijkt wel de oude Fiatjes 500 vervangen te hebben. Zag je vroeger op elke straathoek een ‘cinquecento’ half op de stoep geparkeerd, nu is dat de Smart, die zo klein is dat je hem zelfs overdwars kunt wegzetten.

MAXXI
Aanleiding voor ons bezoek aan Rome was de Rietveldtentoonstelling die door het nieuwe en prestigieuze architectuur en hedendaagse kunst museum Maxxi in Rome, van het Centraal Museum in Utrecht gekocht was. Veronique had een aanzienlijk aandeel in de totstandkoming van de werkplaats voor bezoekers die bij de tentoonstelling hoorde en was erg benieuwd hoe haar collega’s in het Maxxi deze werkplaats hadden neergezet.
De essentie van de werkplaats hadden ze overgenomen: bezoekers konden door zelf de miniatuur rood-blauwe stoel en de Birza stoel te maken ervaren hoe ingenieus en vernieuwend Rietvelds ideeen bijna 100 jaar geleden al waren. In het Maxxi was de werkplaats echter op kleinere schaal uitgevoerd. Mooi en succesvol, maar ze bereikten er minder bezoekers mee.
Het museum zelf is erg futuristisch qua bouw (het is een kunstwerk en een gebouw tegelijk) en erg hip. Op donderdag toen wij er waren was het tot 10 uur ’s avonds open. Er waren verschillende activiteiten. Zo werd de famous Italian rock star Gianna Nannini geinterviewd over haar passie voor hedendaagse kunst.
In de tuin was een een golvend graslandschap aangelegd (resultaat van een architectuur prijsvraag) waar ook buurtbewoners vrij gebruik van konden maken. Inclusief ingebouwde ligstoelen en kinderzwembadje.

DE PAUS
Op 29 Juni is het St. Pieter en Paulus dag in Rome, dit is de dag dat beide apostelen van Jezus de marteldood gestorven zijn. Petrus wordt door de katholieken gezien als de eerste paus. De St. Pieterskerk en het St. Pietersplein zijn naar hem vernoemd.
Op deze dag spreekt de huidige paus vanuit het vaticaan tot de pelgrims die zich op het St. Pietersplein verzameld hebben.
Dit wilden we meemaken. We waren wat aan de late kant maar we gingen er vanuit dat als de Paus tot de mensen sprak hij niet binnen 10 minuten klaar zou zijn. We hoefden ook niet alles te horen wat hij te zeggen had, we begrepen het toch niet.
Bij het metrostation Ottaviano stapten we uit, hordes gelovigen kwamen ons vanuit de richting van het Vaticaan al tegemoet, waren we dan toch te laat? Nee, na 10 minuten lopen kwamen we aan op een vol en heet St. Pietersplein waar de Paus nog steeds sprak, althans, we hoorden een stem door een microfoon. Vanwege de hitte en de drukte trok het ons niet om ons tussen de mensenmassa op het plein te begeven, maar ja, waar we nu stonden zagen we de Paus niet. Er zat niets anders op, we begaven ons onder de pelgrims die vanuit alle hoeken van de wereld leken te komen en daar ergens hoog in het vaticaan, héél ver weg, zagen we een rood/wit stipje in een raamopening staan. Het raam was goed zichtbaar omdat er een groot rood kleed onder hing. Het stipje dat daar stond was dat niet. Was dit de Paus? Na navraag gedaan te hebben bij een politieagent bleek dit inderdaad de Paus te zijn. We stonden paf, hoeveel meer afstand kan je tussen jezelf en het volk crëeren?
Nadat de paus de pelgrims ook in hun eigen taal toegesproken had, met nadruk op de mensen uit Beieren (waar de Paus zelf ook vandaan komt, er liepen dan ook grote groepen mensen in lederhosen op het plein rond) was het voor hem tijd om te stoppen. Binnen een minuut was het witte stipje vanuit de raamopening verdwenen, het rode doek weggehaald en het raam gesloten. Waarschijnlijk had hij meer te doen.

HIGHLIGHTS
Het is warm in Rome: 30 graden. Toch lopen we heel wat af en zien vee prachtige highlights. Tot nu toe genoten we van de Spaanse trappen met prachtige kerk bovenaan, het Museo de Ara Pacis (vredesaltaar van Augustus), het mausoleum van Augustus, de Piazza Navona met Basiliek van Sint Agnes, de Trevi fontijn (’s avonds very romantico), de kunstschatten in de Vaticaanse Musea, de kamers van Rafael, de Sixtijnse kapel (zeer zeer indrukwekkend), de Tiber, vele prachtige pleinen en straten, leuke terrasjes,lekker eten, super lekker ijs en last but not least de Sint Pieter! Met prachtig uitzicht vanaf de koepel, zowel in de kerk als erbuiten.
Het is een grote totaal beleving. Omdat er nog zoveel moois te zien is hebben we besloten nog een paar dagen langer te blijven.

• 02 Juli 2011 - 14:47

Mariëtte:

Fijn dat jullie zo aan het genieten zijn van Rome. Dat staat ook nog wel op ons verlanglijstje. Leuk het verslag en de foto's van Rieveld Universo en de werkplaats daar met Veronique en Marta. Je zou het zomaar een werkbezoek kunnen noemen!

Herman, je had je eigen Smart natuurlijk ook mee moeten nemen. Het kost wat, maar kan zo mee in het vliegtuig.

Geniet er nog even lekker van, ook van de lekkere ijsjes!

Liefs, Mariëtte

• 12 Augustus 2011 - 09:13

Margreet En Henk:

Wat fijn dat jullie zo intens genieten van Rome, maar het is dan ook een zeer bijzondere stad. Zo ongelooflijk veel moois te zien, je wordt erin ondergedompeld. Jullie hebben ook de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse musea gezien, die gesloten waren, door werkzaamheden of staking, de beide keren dat wij erin wilden. In Rome heb je voortdurend 2000 jaar geschiedenis onder je voeten.De roomse baas liet zich nu ook nog even zien voor een venster! Wij waren met z'n vieren op het St Pietersplein, herfstvakantie 1978, toen er een plotselinge stemmingsverandering optrad en het er erg druk begon te worden. Wij gingen naar ons pension en hoorden daar dat er een nieuwe paus was gekozen. Uit Polen, werd er bijgezegd.
    En dan Rietveld in het prachtige, maar wat poenige Maxxi museum. Heel bijzonder allemaal. Maar ook wel vermoeiend bij 30 °C overdag in een stad met niet erg frisse lucht!